Cskm

Cskm

IR és mit tehetünk ellene

2016. augusztus 20. - CSKM

Mi is ez a két betű Inzulinrezisztencia azaz IR ? Röviden összefoglalva:

Szervezetünk működése szempontjából nagyon fontos, milyen a  vércukorszintünk. Ennek szabályozásában komoly szerepet tölt be az inzulin, amely hormonként segíti, hogy a sejtekbe bekerüljön az azokat tápláló cukor. Inzulinrezisztencia esetében a sejtek "éheznek", ugyanis a sejt felszínén képződő inzulin-receptorokhoz az inzulin csak gyengén tud kapcsolódni. Ennek oka általában az, hogy maga a receptor jön létre "hibásan", ami miatt a sejtek rezisztensek lesznek az inzulin hatására, és ami miatt lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy sejtbe a cukor bekerülhessen./Házipatika.com/

IR tüntetei:  depresszió,fáradtság,rossz közérzet,hajhullás,nyugtalanság,medőség,menstruációs zavar,PCOS-policisztás ovárium zavar,erős szőrnövekedés,súlyproblémák, sikertelen fogyókúrák, folyamatos hízás, mely jellemzően inkább a hastájékon jelentkezik,rohamszerű álmosság, jellemzően az étkezések utáni 2.-3. órában,hirtelen édesség éhség, bőrön jelentkező sötét színű, szemölcsös elváltozások,rutin laboratóriumi vizsgálat során magasabb vércukor és triglicerid, illetve alacsony HDL-koleszterin    érték/nekem pont alacsonyabb cukor értékem volt nem tudom ez mennyire gyakori /D vitamin hiány,

Gyógyulás:

1. A megfelelően beállított diéta az első lépés. Itt nem kell feltétlenül fogyókúrára gondolni, a lényeg a szénhidrátok megfelelő mennyisége és napi eloszlása. Például nagyon eredményes lehet, ha napi 7-8 alkalommal eszik valaki, mindig kis mennyiségben.

2. A rendszeres testmozgás akkor hatásos, ha az érintett alkatához illő, számára kedvelt mozgásforma, és szintén a saját alkatához igazított pulzusszámmal és ismétlésszámmal végzi, rendszeresen, hetente háromszor-négyszer.

3. Ha mindez nem segít, vagy a betegséget már súlyosabb stádiumban diagnosztizálták, akkor gyógyszeres terápiát alkalmaznak.

4. Kifejezett bőrproblémák esetén a beteg bőrgyógyász bevonásával úgynevezett antiandrogén kezelést vagy speciális hatású fogamzásgátlót kaphat.

5. Ha minden terápia sikertelen, és a teherbeesés nagyon is időszerű, a petefészket érintő műtéti beavatkozás adhat megoldást.(nlcafe.hu)

 Fontos a felismerés és a mielőbbi lépések megtétele a gyógyulás felé hiszen a kezeletlen IR-ből komoly betegségek alakulhatnak ki:

Az inzulinrezisztencia fokozza a II. típusú cukorbetegség és különböző szívbetegségek kialakulásának kockázatát, ezért az ezzel kapcsolatos ismeretek elsajátítása az első lépés a megfelelő életmódbeli változásokhoz annak érdekében, hogy a további betegségek és egészségkárosodások elkerülhetők legyenek./inzulin.net/

A bejegyzés trackback címe:

https://cskm.blog.hu/api/trackback/id/tr1410987298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása